Gard Pro logo
Gard Pro logo

Alle artikelen

ECG-meting op de GARD PROBijgewerkt 2 months ago

Een elektrische hartslagsensor, ook wel een ECG genoemd, meet je hartslag door elektrische signalen in je bloed te meten. Op basis van deze elektrische signalen meet een ECG-hartslagmonitor de timing en kracht van je hartslag. Een ECG-hartslagmonitor is nauwkeuriger dan een optische hartslagmonitor. Steeds meer smartwatches zijn uitgerust met een ECG-hartslagmonitor.

Optische hartslagmeting: metingen met groen licht 
Bijna elke smartwatch heeft een optische hartslagmonitor. Deze monitor werkt met groene ledlampjes. De groene lampjes bevinden zich onderaan het horloge en knipperen zeer snel. Het groene licht weerkaatst op het bloed en meet hoe snel je bloed door je aderen stroomt en hoe snel je hart klopt. Wanneer je hart klopt, detecteren de lampjes meer bloed dan wanneer het hart niet klopt. Optische hartslagsensoren zijn minder nauwkeurig dan optische hartslagmonitors.

ECG hartslagmeting: maak nauwkeurige cardiogrammen
Smartwatches met een ECG-hartslagsensor hebben vaak ook een optische hartslagmonitor. Het grote voordeel van een ECG-sensor is dat het je hartslag nog nauwkeuriger meet. Met een ECG-sensor kun je cardiogrammen maken die laten zien of je hartslag rustig of onregelmatig is. Deze cardiogrammen vind je terug in de app. Op deze manier heb je genoeg tijd om actie te ondernemen, bijvoorbeeld door naar de dokter te gaan. Daarnaast profiteer je ook van de voordelen van een reguliere optische hartslagmonitor.

Optische hartslagmeting: meet hartslag tijdens workouts 
Optische hartslagmonitors zijn vooral handig tijdens het sporten. Op deze manier weet je precies wanneer je moet vertragen of een extra stap moet zetten tijdens een training om de juiste hartslag te behouden.

Conclusie
Hoewel de meeste smartwatches een optische hartslagmonitor hebben, hebben onze smartwatches met ECG-sensoren grote voordelen. Met een ECG-smartwatch om je pols weet je dat je hart altijd wordt gecontroleerd. Heeft het horloge een onregelmatige hartslag gemeten? Dan zie je dit meteen terug in de Gloryfit app. Optische hartslagmonitors zijn minder nauwkeurig, maar handig voor workouts en dagelijkse activiteiten.

Was dit artikel nuttig?
Ja
Nee